Spastisite Nedir?
İnsan beyni çok hassastır. En ufak sorundan bile etkilenebileceği gibi olası bir hastalık durumunda vücudun birçok bölgesinde hasara yol açabilir. Spastisite nedir? Sorusuna yanıt vereceğimiz bu makalemizde ise hastalığın ne gibi sonuçlarının olduğunu anlatalım istedik. Spastisite nedir? Beyin ya da omurilikteki kas hareketlerini kontrol eden sinir yollarında meydana gelen hasar sonrasında ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle omurilik yaralanması, serabral palsi, felç, kafa travması gibi durumlar bu hastalığa neden olabilmektedir.
Spastisite hastalığı, SP’li olan kişilerin yaklaşık olarak % 80’inde görülebilir. Dünyada 12 milyonun üzerinde insanı etkileyen bu hastalıkta tedavi şekli oldukça önemlidir. Evde yapılabilecek bazı egzersizlerin yanı sıra hastanede yapılacak bazı tedavi süreçleri de vardır. Yapılan tüm tedaviler genelde hastalığın iyileştirilmesinde değil kötüye giderilmesinde etkilidir. Bunun için mutlaka her hastanın tedavi sürecini eksik etmeden yapması gerekir. SP’li hastaların büyük bölümünde Spastisite’nin yanı sıra disfalji de görülmektedir. Disfalji katı ve sıvı gıdaların yutulmasında yaşanan güçlüğe verilen isimdir. Disfaljisi olan bir hastanın beslenme zorluğu yaşıyor olmasından dolayı tedavi süreci çok önemlidir.
Spastisite Belirtileri Nelerdir?
Spastisite hastalığında tedavi süreci hastalığın teşhis edilmesini önemli kılar. Çünkü ne kadar erken teşhis edilebilirse tedavi sürecine de o kadar hızlı başlanmış olacaktır. Hastalığın tespit edilebilmesi için bazı belirtiler vardır. Bunlar: Hızlı kas kasılmaları, kas spazmları, bacakların istemsiz bir şekilde çaprazlanması, ağrılı kasılmalar, görme yeteneğinin kaybedilmesi gibi sayılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder